24-01-05

Der Untergang

Vrijdag zijn we naar “Der Untergang” gaan kijken.  Voor diegenen die het nog niet weten, een film over de laatste dagen van Hitler in zijn bunker in Berlijn.  Der Untergang is in Duitsland op heel veel kritiek onthaald omdat men vond dat Hitler in de prent te menselijk werd voorgesteld.  Hij wordt bv getoond met de kinderen van Goebbels op zijn schoot en hij heeft ook duidelijk medelijden met Traudl Junge, zijn secretaresse en met zijn hond. 

Bruno Ganz zet een overtuigende Hitler neer die gebaseerd is op de manier dat hij werd omschreven door zijn secretaresse.  Het is ook voor de eerste keer dat Hitler gespeeld wordt door een Duitser en dus echt Duits spreekt in plaats van het “Allo allo”Duits van de meeste films.

Voor degenen die het aankunnen (de film duurt 2u36min en is uiteraard vrij zwaar) is het echt wel eens de moeite om te gaan kijken. 

Misschien helpt het bekijken van die film sommige mensen wel om eens na te denken.  Net zoals die idioot die ik een aantal dagen in het centraal station tegenkwam en die zijn heil stond te betuigen voor een affiche van de film waarop Hitler vrij groot stond afgebeeld.

Ik zou er iets van gezegd hebben maar hij zag er nogal gevaarlijk uit zo met zijn kettingen en zijn lange zwarte jas.  En hij had ook nog een raar ruikend langharig geval bij zich…  Ik heb maar gezwegen en ja,  ik ben mij bewust van de ironie.   Had Hitler wat tegenstand ondervonden was het waarschijnlijk zo ver niet gekomen.11:25 Gepost door P | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.