06-05-05

Allemaal zotten

Ik heb altijd een beetje mijn best gedaan om niet te verraden waar ik woon.  Deels uit privacy redenen, deels omdat het een stom gat is dat toch iedereen kent.  Maar dankzij onze Fonz, the bunny from hell, en zijn gezever over de grote trek weet de helft nu dat ik in Scherpenheuvel woon.  De andere helft weet het waarschijnlijk na het lezen van deze post.  Tenzij u nog niet nuchter bent na de openingsavond van dit verlengde weekend.  In dat geval woon ik in Sjakkamakka, tussen de roze olifanten, op de derde tak van de vierde boom rechts.  En ga nu weer slapen, koest.

 

Ik woon dus in Scherpenheuvel.  Voila, het S-woord is eruit.  Vlakbij de here Jezus.  Onder de vleugels van de heilige geest, in het zicht van de heilige maagd.  Komt u me nu zoeken?  Dat dacht ik niet.  Hoewel, u zal niet de enige bezoeker zijn.

Het seizoen is namelijk begonnen.  Het “seizoen” zeggen ze bij ons.  “Het Seizoen”, precies of het gaat over een competitie…  Ne keer benieuwd hoeveel bedevaarders ik dit jaar van mijne collega kan afsnoepen. 

 

Tijdens “Het Seizoen”, leeft Scherpenheuvel.  Restaurant-uitbaters wrijven in hun vettige pollekes, de maria-beeldjes in de winkels worden weer blinkend opgepoetst en de pastoor vervangt zijn kleine rieten bedelmandje door een groter exemplaar en zet zijn nieuwe offerblok onder de spotlights.  De kraampjes slaan weer verse snoep in (hoewel vers… ze lijken verdacht veel op de snoepjes van vorig jaar, en het jaar daarvoor, en dat daarvoor.), cafébazen halen hun schoonste terrasstoelen uit en de hoofdstraat wordt afgesloten voor alle verkeer.  U moet weten dat de hoofdstraat zo ongeveer de enige straat is met als gevolg dat de auto’s vol zwetende bedevaarders tot ongeveer twee kilometer buiten Scherpenheuvel staan aan te schuiven.  Als ik met de auto naar het centrum zou willen dan duurt het zo ongeveer twintig minuten voor de volle vijfhonderd meter af te leggen.

 

En eens in het centrum… jongens toch.  Scherpenheuvel leeft heb ik daarnet gezegd.  Dat is te zeggen.  De gemiddelde leeftijd is vermoedelijk 106.  Wandelstokken en rolstoelen vallen je langs alle kanten aan.  Bomma’s waggelen kwakend door de massa, bompa’s draaien zich goedkeurend om naar een heet dingske van 67 in een minirok tot net onder de knie, het water loopt al uit hun mond.  Kleine kindjes worden meedogenloos meegesleurd van kraam naar kraam, van mariabeeld naar mariabeeld, van kapel naar kapel.  Terrasjes zitten propvol met ongedurige en rumoerige oudere mensen die lonken naar het volk dat voorbij komt.  Alle talen hoor je er.  Het enige wat we nog missen is een buslading Japanners.

 

Gisteren was het weer zo ver.  Het zonnetje scheen en ze waren er voor de hemelvaart van onze lieve heer te herdenken.  Of was het onze lieve vrouw.  Massa’s en massa’s bedevaarders.  Zeker zo veel als vorige zondag, den 1e mei, de opening van “Het Seizoen”.

Ik vraag me af wat dat binnen tien jaar gaat zijn.  Met alle respect maar 70% van wat er nu rondloopt is binnen tien jaar dood.  Wie gaat er dan nog naar die basiliek komen kijken?  De kinderen die nu gedwongen meegaan?  Ik dacht het niet.   Binnen tien jaar is het centrum terug van de inwoners.  Kunnen wij eindelijk eens op een terras gaan zitten als de zon schijnt. 


14:20 Gepost door P | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

miljaar! hoe dat gij daar ztij kunnen gaan wonen :s

Gepost door: LOrd cms | 06-05-05

Groeten Doe de groeten aan jezus gristus.

Gepost door: fILLE | 06-05-05

Fille De mensen kennen Hans Teeuwen niet jong. Ze gaan niet kunnen volgen maar vooruit. Voor u alleen dan (en voor Tinkerbell)
http://ziezoanne.web-log.nl/log/2436760

Gepost door: Péke | 06-05-05

:D ikke woon wel in een ander Jezus-achtig dorp. Het bestaat ook in een ander land, en der is nen kaas die ook zo noemt... :D

Gepost door: Anne | 06-05-05

Hichway to hell... Als ik da zo lees is het meer een highway to hell dan to heaven...lol, zou wel iets zijn vo onzen lord cms.

Gepost door: justin | 06-05-05

allez de groetjes uit Betekom dan maar en de maker .. van de fietselingsite komt ook uit jouw dorp :-)

Gepost door: willy | 06-05-05

In mijnen jonge tijd... ben ik ook paar keren te voet gekomen... en dat was toen van Zepperen(St Truiden)... verdorie toch om middernacht vertrekken en tegen 7u waren we dan in de basiliek... Was toch plezant...:o)

Gepost door: Lizy | 06-05-05

buiten het seizoen kom ik er graag Péke... ....als je op de baan bent kan je daar rustig eten....en in Averbode is het ook niet slecht om een rustpauze te nemen....

Gepost door: pepino | 06-05-05

Allee te voet naar Scherpenheuvel gaan is voor u ook geen moeite dan :p

Gepost door: Kaatje | 07-05-05

net en test gedaan ook al mocht je mij linken
toch zou hij er niet opkomen, kheb ekfad ffkes niet publiek gezet en hij staat er niet tussen dus het zou niet erg geweest zijn

Gepost door: dafke | 07-05-05

hans teeuwen in de basiliek van scherpenheuvel dat is misschien een ideetje voor over 10jaar!
Ietsje van 10 jaar geleden is het dat ik in dat godvergeten gat verzeild ben geraakt, met rugzak en chiro-2daagse... Danny Fabry moesten we toch een keer gezien hebben. Wij nog idioter dan alle anderen die er rondliepen en maar kelen: "de telefoon huilt mee" voor het terras van zijn horecazaak... Al die oude menskes vonden het waarschijnlijk godslatster... Hij is roodgloeiend komen knikken (in de hoop dat we met de stille noorderzon verdwenen)... Reserveer Hans Teeuwen alvast voor over 10 jaar... Hij achter het altaar dan... Kan er nog eens met recht en rede gelachen worden om dat heilige dorp!

Gepost door: ac | 07-05-05

Lekstokkenland! Lekstokkenland Péke!!
Maare sech.. ge hebt toch naar de vervaldatum vand at ding gekeken hè..snoep van 2-3 jaar oud.. Tis daarom da tik me zo licht in mijne kop voelde na der van gegeten te hebben.
Ja ac! Hans Teeuwen! Ik help mee organiseren sè!
Enne Willy? Uit Betekom? Mijn zus haar lief komt ook van daar...
En mijn dorp stelt ook niet veel voor. Er komt wel een dier in voor :oD

Gepost door: Tinkerbell | 08-05-05

En inderdaad!!! Op mijn gezegende leeftijd van 28 jaar heb ik op zaterdag 30 april een bedevaart van 48 km (!!, te voet, jawel!!) ondernomen naar het schone Scherpenheuvel.
Je zal ons wel gehoord hebben ;). Tegen een uur of vier hebben we al trommelend onze "intrede" gedaan.

Ikke katholiek? Bwa, misschien een beetje, maar het is mij daarom absoluut niet te doen. Ik vind het een sportieve uitdaging en ik ben er zeker van dat ongeveer de helft van onze groep (in totaal zo'n 80 personen) er zo over denken.

Dus, binnen 10 jaar zal het dan wat minder druk zijn? Wat een opluchting ;)

Gepost door: Eva | 09-05-05

De commentaren zijn gesloten.