13-10-05

Soap

Een aantal jaar geleden, toen het leven nog goed was en Péke mocht uitstappen in Leuven in plaats van in Brussel.  In de tijd dat van het eindeloopbaandebat nog geen sprake was of Péke dat tenminste geen fluit kon schelen.  Toen werken nog ver af was en Brussel een onbekende stad.  In die tijd dus was Péke nog niet zo een sociaal geval.  Eerder een sociaal randgeval.  Péke zou nooit iemand aangesproken hebben op de trein en verslond boeken aan de lopende band.  Mensen die me stoorden kwamen dan ook gegarandeerd op mijn zwarte lijst terecht.  Een lijst die ik in de loop der jaren verloren ben maar stilaan terug ga moeten ophalen denk ik.  Maar da’s een ander verhaal.

 

Op een van die dagen placeerde een oude dame haar rimpelkont op de zetel tegenover mij.  Ik voelde al nattigheid aankomen want ongeveer 90% van die wagon was leeg, dus de enige reden waarom zo een oud beverig vrouwtje tegenover een student met bloeddoorlopen ogen en een verwilderd uitzicht komt zitten, is omdat ze nood heeft aan een gesprek.  En gesprekken met oude dames kunnen vermoeiend zijn.  

 

“Dag menne jong.”

“Hmm”

“Hebde Wittekerke gezien gisteren manneke?”

 

Mensen die me goed kennen weten dat ik een hekel heb aan alles wat er ook maar soapachtig uitziet.  Het is een programmasoort die ik liefst volledig aan me voorbij laat gaan.  Die dingen spelen jaren aan een stuk en eigenlijk gebeurt er nooit eens iets interessants in en de dingen die gebeuren zijn in elke reeks gelijkaardig.  In elke soap-familie wordt wel iemand vermoord, aangeklaagd of verkracht.  Overal gebeuren drama’s en bedriegen mannen hun vrouw met de burgemeester of vrouwen hun man met hun schoonbroer.  Mensen sterven en blijken dan toch niet dood te zijn, verliefde koppeltjes blijken broer en zus te zijn, seniele bomma’s terroriseren de familie en Australische ouwe venten zien hun overleden vrouw rondlopen…

Nee bedankt, geen Wittekerke voor mij.  Geen kwaad woord over de fans van soapseries, Néke heeft ook zo haar favorieten, maar mij persoonlijk laat het compleet koud.  Ik laat mij nog liever ombouwen tot vrouw om daarna een gooi te doen naar Miss Ouagadougou en vervolgens Bert Anciaux te verleiden tot een menage-a-trois met Elio Di Rupo.  Maar dat kan je natuurlijk niet zeggen tegen een deftig oud dametje dat constant zit te herkauwen en je met verwachtingsvolle ogen aankijkt.

 

“Nee mevrouw, ik heb Wittekerke niet gezien gisteren.”

“Maar manneke toch, het was spannend zenne.   Ge moet daaraan denken he.  Ge gaat niet meer kunnen volgen anders.”

 

Nu kan ik me vergissen maar ik ben er vrij zeker van dat je de doorsnee soap nog even makkelijk kan volgen als je een lobotomie hebt ondergaan en daarna drie maanden op de maan hebt doorgebracht met het jagen op roodgeelgevlekte breedsmoelmaankikkers.  De kans dat je bij je terugkomst iets gemist hebt is volgens mij klein.  Maar ook dat zeg je niet tegen iemand die de Franse Revolutie nog van dichtbij heeft meegemaakt.

 

“Ik kijk eigenlijk nooit naar Wittekerke mevrouw.  Ik vind dat niet zo bijster interessant.”

“Maar manneke toch, maar manneke toch,  maar manneke toch, ge weet niet wat ge mist.”

 

En ze schudde haar hoofd droevig en teleurgesteld heen en weer alsof de toekomst van de wereld afhing van mijn al dan niet kijken naar Wittekerke.

“Maar da’s nikske.  Ik zal u efkes vertellen wat er gisteren gebeurde.”

“Maar ik ken er niks van mevrouw.  Ik ken geen personages.”

“Da’s niet erg, ik leg het u wel efkes uit.   Ik heb tijd genoeg en ik vind dat helemaal niet zo erg.”

 

En de rest van de reis, de meest lange reis uit mijn hele treincarrière, heb ik een spoedcursus Wittekerkologie kunnen aanhoren.  Alle personages werden verklaard en familiebanden werden aangehaald.  Gebeurtenissen werden verduidelijkt en vermoedens gedeeld.  De oude dame steeg met stip tot bovenaan mijn zwarte lijst en nam een enorme voorsprong op de tweede en tot op de dag van vandaag begin ik bijna te beven als er een oude vrouw tegenover mij komt zitten.  Ik heb nog altijd geen enkele aflevering van eender welke soap-serie uitgekeken.  Ik zie thuis stukjes van “Home and Away” en word daar eerlijk gezegd niet misselijk van, maar wat ik wel weet is dat Wittekerke thuis de beeldbuis nog niet heeft gesierd en dat nooit zal doen ook niet.  Al een geluk dat ik zo een begripvol lieveke heb. 


10:22 Gepost door P | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

Die soaps... zijn gewoon ergelijk, soms staat de tv op zo'n zender en dan moet ik telkens denken 'oh nee, den dienen was al jaren dood (zogezegd) en nu keert hij weer. Maar aan de andere kant moogt ge het hun nie kwalijk nemen want ge moet da eens proberen zo elke dag een half uur pure spanning brengen, ze moeten wel telkens opnieuw beginnen met hun verhaal want de fantasie raakt uitgeput.

Maar het voordeel is dus wel als ge een jaar nie gevolgd hebt dat ge gemakkelijk de draad op kan pikken en als ge toch efkes de draad kwijt bent zijn er nog altijd de zoveelste herhalingen. *zucht*

Gepost door: Lara | 13-10-05

Soaps ... zijn voor mij absoluut niet weggelegd ... Ik kan er écht niet naar kijken .
troost je dus maar ... je bent niet de enige ... ;-)
Gelukkig voor mij kom ik zo géén praatzieke soapmadammen tegen want daar zou ik waarschijnlijk ook de wuibbe van krijgen ... men zou van minder ... ;-)

Gepost door: Klaverke | 13-10-05

de rode loper Ben ik nu heel grote fan van..... Sinds gisteren :o) Kwestie van mee jasmieneke wat te kunnen klappen eh :o)

Gepost door: koninkske | 13-10-05

hahahahahaha Ja, ons mama probeert mij ook altijd te laten mee zijn met thuis...

Gepost door: Anne | 13-10-05

oude mensen het zijn smeerlappen. Daarjuist zat ik op den trein ook naast een bejaard koppel en hun hondje, dat een volledige zitplaats innam, en geen haar op hun niet zo behaarde hoofd dat er aan dacht om het hondje op de schoot te nemen zodat er iemand anders kon gaan zitten op de overvolle trein.

Gepost door: fILLE | 13-10-05

Begripvol lieveke... Heel begripvol als ge het mij vraagt!! Ge zet ze gewoon het huis uit als Wittekerke begint!!! :-D Maar gezien gij mij dan dieje avond kunt komen helpen met het uitbreken van de vloer omdat ge daar anders toch maar alleen zit, zal ik hier verder geen opmerkingen meer over maken... :-D

Gepost door: liza | 13-10-05

@Liza Moeste da nu verraden ja. Ik had juist een goed beeld van mij gecreërd
:-D

Gepost door: Péke | 13-10-05

kijkte gij dan enekle naar.. de herhalingen van de witte van Zichem Péke?? loool
hihi heb er ook een hekel aan zenne:-)

Gepost door: willy | 13-10-05

Heb je nog nachtmerries van die treinsreis?

Gepost door: Anneke | 14-10-05

De commentaren zijn gesloten.